poniedziałek, 27 października 2014

Jak producenci nas oszukują

Odbyłam dzisiaj rozmowę dotyczącą czytania etykiet. Z tego względu postanowiłam podzielić się z Wami swoimi przemyśleniami. Zauważyłam, że ludzie bardziej ufają znanym markom, które są mocno reklamowane. A kiedy widzą produkt nieznanego producenta to automatycznie go odrzucają. Niestety najbardziej znani producenci nie przejmują się zbytnio zdrowiem konsumentów, a jedynie zarabianiem pieniędzy. Oczywiście każdemu zależy, żeby jego biznes przynosił zysk, ale istnieją jeszcze na tym świecie producenci żywności, którzy oferują nam świetne produkty. Zazwyczaj tacy producenci nie reklamują się w telewizji, a ich produkty nie są dostępne w każdym supermarkecie.

Również wysoka cena nie zawsze oznacza, że produkt będzie miał dobrą jakość. Niestety, takie mamy czasy, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest czytanie etykiet. Jeśli lista składników jest bardzo długa i znajdują się na niej dziwnie brzmiące dodatki to po prostu odłóż produkt. Również w przypadku, kiedy na pierwszym miejscu jest cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy to nie warto go kupować. Porównuj składy różnych produktów i wybieraj ten lepszy.


piątek, 24 października 2014

dynia w nowej odsłonie!


Podczas ostatnich warsztatów, na których miałam okazję być i o których pisałam tutaj, dynia nabrała dla mnie nowego smaku. Jednym z przepisów, który najbardziej mnie oczarował był właśnie ten, którym dzisiaj postanowiłam się z Wami podzielić. Dynia z aromatem tymianku i kminu rzymskiego, w towarzystwie cebuli, pieczarek i szynki dojrzewającej. W oryginalnym przepisie występowało też białe wytrawne wino - ja ten etap pominęłam, ale to kwestia smaku.
Dodatkowo zamiast gnocchi można użyć kaszy albo makaronu. 

sobota, 18 października 2014

Co warto wiedzieć o dyni



Jesień kojarzy mi się z dynią, a także ze śliwkami, pigwą (i pigwowcem), jabłkami, gruszkami i orzechami. A także z kakao (ale prawdziwym, a nie puchatkowym czy nesquikowym oszustem), kanapką z dżemem i długimi wieczorami z książką ;)

Asia ostatnio uczestniczyła w niezwykle smakowitych warsztatach dyniowych (przypomnienie relacji  z tego wydarzenia możecie zobaczyć tutaj). Z pewnością niedługo wrzuci dla Was jakiś przepis, a ja w tym czasie napiszę coś więcej na temat dyni i jej odmian.

wtorek, 7 października 2014

DYNIA - Warsztaty kulinarne


Pod koniec września miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez szkołę Dietl. Tematem przewodnim była popularna w tym sezonie dynia ;-) Szczerze pisząc, byłam nastawiona raczej negatywnie, bo dynia kojarzy (a raczej kojarzyła) mi się z nudnym kremem dyniowym lub oklepanym ciastem dyniowym. Jednak po tych warsztatach wiele się zmieniło, bo Jerzy Sobieniak i Andrzej Andrzejczak pokazali, że dania z dynią mogą być ciekawe i smaczne (bardzo smaczne).

Po wstępnie teoretycznym zabraliśmy się do pracy, każdy mógł się podzielić swoim pomysłem, ba! a nawet go wykonać, tym sposobem powstało wiele potraw, w których dynia gościła w jednej z kilku postaci - surowa, marynowana, smażona, gotowana i duszona: